Curátare si întretinere

Instrucţiuni generale

Alcantara® este marca înregistrată a unei noi generaţii de textile din ultra-microfibre, produse exclusiv de Alcantara S.p.A. Elegante si functionale, ele combină calităţi precum catifelarea, rafinamentul si splendoarea culorii, adăugând însuşiri speciale precum rezistenta la pete şi usurinţa întreţinerii. Alcantara® poate fi folosită în moduri noi pentru tapiţerie de prestigiu pentru mobilier si automobile, în modă şi accesorii de îmbrăcăminte.

Întretinere curentă

Pentru a conserva frumuseţea canapelelor şi a fotoliilor, trebuie evitată curaţarea prea viguroasă a murdăriei acumulate. De aceea, este recomandată curaţirea regulată. Evitaţi să frecaţi prea puternic. Folosirea aparatelor de curăţat cu aburi nu este recomandată.

Curăţirea zilnică: Pentru acei dintre dumneavoastră care doresc o curătire zilnică, este suficient să îndepărtaţi praful cu o perie moale, cu un material textil uscat sau cu aspiratorul.

Curăţirea săptămânală: Pentru aceia care doresc să cureţe săptămânal, după îndepărtarea prafului de pe canapea sau fotoliu, este indicat să fie şterse delicat cu o bucată uşor umezită de material din bumbac alb. Evitaţi folosirea textilelor sau hârtiei imprimate, pentru că acestea pot lăsa urme de coloranţi pe material.

Curăţirea anuală: Dacă tapiţeria poate fi scoasă de pe piesa de mobilier se recomandă spălarea în maşina de spălat cu respectarea instrucţiunilor prezente (instrucţiunile generale de spălare).Dacă tapiţeria este fixată pe piesa de mobilier şi prin urmare nu poate fi spălată la maşină, Alcantara® se poate curăţa foarte bine folosind produsele din lista de pe web-site-ul www.alcantara.it la sectiunea “mobilier/întretinere”.

In absenta produselor susmenţionate, vă rugăm să urmati instructiunile următoare: îndepărtaţi praful de pe material; umeziţi o cârpă moale sau un burete moale în apă curată, stoarceţi bine si treceti cu ele uşor peste întreaga suprafaţă de Alcantara® fără a umezi excesiv suprafaţa. Dacă este necesar, lucru improbabil, clătiţi cârpa sau buretele şi repetaţi de câte ori consideraţi necesar. Lăsaţi să se usuce (peste noapte). Odată uscată, periaţi delicat cu o perie cu păr moale pentru a reface structura catifelată a materialului.

Instrucţiuni generale spălare

Dacă este necesară spălarea integrală la maşină a tapiţeriei urmaţi cu atentie următoarele instrucţiuni:

                                                   Alcantara curatare cu înalbitor fara clor      Alcantara dry cleaning      Alcantara uscare fara stoarcere         Alcantara temperatura de calcare

 • Temperatura apei nu trebuie să depăşească 30°C, se va folosi un detergent delicat. Dacă tapiţeria Alcantara® foloseşte sisteme de închidere de tip Velcro (“scai”), acestea vor fi protejate cu contra-Velcro pentru a nu agăţa si deteriora tapiţeria. Odată spălată tapiţeria, lăsaţi-o la uscat în aer liber, apoi periaţi-o cu o perie cu păr moale.
 •  A nu se folosi înălbitor pe bază de clor;
 • La curăţarea uscată (“dry cleaning”) nu se vor folosi produse mai puternice decât percloretanul, ca de exemplu tricloretilena, iar contactul direct cu aparatele generatoare de aburi va fi evitat;
 • Este cu desăvârşire interzisă stoarcerea tapiţeriei Dacă este necesar Alcantara® poate fi călcată cu fier de călcat folosind o cârpă curată între fier si material; temperatura fierului nu trebuie să depăşească 110°C;
 • Folosirea de masinilor « spray extraction » este permisă numai la joasă temperatură. Pentru curăţarea tapiţeriei fixe pe mobilier urmaţi instrucţiunile din sectiunea “Curăţirea anuală”.

Instrucţiuni generale de indepărtare a petelor

In cazul unor pete locale si când produsele speciale de curăţare Alcantara® nu sunt disponibile (o listă a acestor produse este disponibilă pe web-siteul www.alcantara.it la sectiunea “mobilier/întretinere”) curăţirea se va face conform cu următoarele instrucţiuni:

 • Interveniţi imediat (în 30 de minute) şi începeţi tratamentul petei dinspre marginile exterioare către centru pentru a evita extinderea petei;
 • nu turnaţi niciodată un produs de curăţat direct pe materialul Alcantara®
 • înainte de tratament îndepărtaţi resturile din substanţa care a produs pata; materiile groase (iaurt, dulceaţă, ciocolată, etc.) cu o linguriţă sau o spatulă de plastic, iar în cazul unor materii lichide, cu şerveţele albe sau cu un burete;
 • evitaţi să frecaţi locul afectat pentru a nu mări suprafaţa pătată şi a nu împinge materiile nedorite mai adânc în material;
 • folosiţi o cârpă albă sau un burete bine stors pentru îndepărtarea petei;
 • dacă folositi un burete, clătiţi-l bine în apă curată si stoaceţi-l din nou bine înainte de fiecare ştergere;

Pentru tratamentul specific al fiecărui tip de pete si materialele necesare respectaţi instrucţiunile ce urmează.

PETE SOLUBILE ÎN APA:   Recomandăm să folosiţi produsele speciale pentru curăţarea Alcantara® (o listă a acestor produse este disponibilă pe web-siteul www.alcantara.it la sectiunea “mobilier/întretinere”); dacă acestea nu se află la dispoziţia dumneavoastră vă recomandăm, în funcţie de tipul de pată, ar trebui să folosiţi apă, suc de lămâie sau alcool rafinat şi să urmaţi instructiunile de mai jos:

Suc de fructe, gem, dulceaţă, jeleu, sirop, ketchup: apă călduţă, clătiţi prin taponare cu apă curată.

Sânge, ouă, excremente, urină: folosiţi apă rece, evitaţi apa caldă pentru că aceasta duce la coagularea acestor materii, clătiţi prin tamponare cu apă curată.

Lichior, băuturi alcoolice, vin, bere, coke si ceai: apă călduţă, iar dacă pata persistă aplicati suc de lămâie si apoi clătiţi bine.

Cerneală, cacao, ciocolată, prăjituri cu cremă sau ciocolată, îngheţată, muştar: apă călduţă, clătiţi prin tamponare cu apă curată.

Oţet, gel de păr, sos de roşii, cafea îndulcită cu zahăr:   Suc de lămâie si apoi ştergeţi cu apă călduţă, clătiţi prin tamponare cu apă curată.

PETE INSOLUBILE ÎN APA:  Recomandăm să folosiţi produsele speciale pentru curăţarea Alcantara® (o listă a acestor produse este disponibilă pe web-siteul www.alcantara.it la sectiunea “mobilier/întretinere”); dacă acestea nu se află la dispoziţia dumneavoastră vă recomandăm, în funcţie de tipul de pată, ar trebui să folosiţi apă, suc de lămâie sau alcool etilic (alcool rafinat) rafinat şi să urmaţi instructiunile de mai jos:

Ruj de buze, fond de ten, rimel, fard de pleoape, parfumuri, cremă de pantofi, uleiuri şi grăsimi în general, pete de iarbă si cele de carioca în general (inclusiv cele de tipul “marker permanent”):  frecaţi cu alcool etilic, apoi cu apă şi clătiţi. Pentru petele de iarbă si carioca care sunt destul de dificil de îndepărtat în special de pe culorile deschise, este necesar să interveniţi cât mai repede pentru a preveni ca acestea să se “usuce” prea tare.

Gumă de mestecat si ceară:  aplicaţi o pungă de plastic cu gheaţă peste pată; când materialul devine dur îndepărtaţi bucăţile şi apoi trataţi locul cu alcool etilic.

PETE REZISTENTE:  Repetaţi tratamentele de mai sus de câte ori este necesar. Chiar si petele care nu sunt solubile în apă necesită adeseori a fi tratate la sfârşit cu apă.

PETE DE ORIGINE NECUNOSCUTA:  Înainte de toate trataţi cu apă călduţă, apoi clătiţi prin tamponare cu apă curată. Dacă observaţi că pata începe să se dizolve cu apă repetaţi tratamentul de câte ori este necesar; lăsaţi să se usuce si dacă este necesar trataţi cu alcool etilic.

Comments are closed.